Tuesday, April 24, 2012

Cerita dan Soalan

Assalamualaikum sahabat kalian. Sudah lama ana tak post kan? Ana sibuk sangat dengan final exam dan program kolej. Alhamdulillah, exam final semester 4 dah habis dan ana dah cuba yang terbaik. Ana cuti semester ni dalam 2 bulan tau! Tapi ana cuti 3 minggu je sebab ana ambik short course.
Post kali ini ana nak jawab soalan-soalan yang sering sahabat-sahabat ana tanya kepada ana. Kita boleh berkongsi pengalaman dan ilmu.

“Macam mana kau dapat hidayah dan bila?”

Seperti kita dengar dan pengalaman, bila kita dapat hidayah, mesti kite bermimpi atau sesuatu terjadi. Perkara begini sering kita dengar.  Tapi lain bagi ana, percaya atau tak, ana tidak mepunyai mimpi atau kejadian pelik berlaku. Macam mana ana dpt hidayah?  Alhamdulillah, atas kehendak dan bantuan illahi, ana mempunyai kesedaran. Kita tak perlu tunggu hidayah dating baru kita nak berubah, kita perlu cari hidayah itu sendiri.  Macam Ustaz Azhar Idurs cakap “Kalau kita makan, takkan kita nak tunggu nasi tu masuk dalam mulut sendiri, mesti kita usaha , ambil dan suap”. Alhamdulilah, atas usaha dan kesedaran.

“Kau selalu belajar, dapat ilmu, berubah macam mana?”

Ana banyak mendengar ceramah-cermah di dvd, cd, youtube dan di masjid-masjid. Antara penceramah yang anak selalu dengar ialah Ustaz Kazim Elias, Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Mohd Asri dan Ustaz Zaharuddin.  


Ana juga banyak baca blog-blog tentang Islam samada dari Malaysia atau dari luar Negara. Buku ilmiah jugak dapat membantu ana. Banyak info ana dapat melalui buku-buku ilmiah.  Antaranya Majalah Solusi, Q&A,  buku panduan fardhu ain dan sebagainya.

Dari Anas bin Malik r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Menuntut ilmu adalah satu fardu yang wajib atas tiap-tiap seorang Islam."
“Kenapa kau selalu post tentang agama padahal banyak copy paste?”

Sebagai seorang Islam, berdakwah adalah tuntutan agama kita. Selagi ia adalah ilmu agama islam , ia tidak kira ia adalah copy paste atau tidak. Yang penting adalah isi untuk dikongsi bersama dan saling ingat  mengingati. Dakwah adalah sesuatu yang melekat pada diri Muslim sehingga tidak ada alasan sedikit pun bagi seseorang, bahkan hanya memiliki sedikit pengetahuan yang benar dan bermanfaat, untuk menghindari dari tugas-tugas dakwah sebagaimana sabda Rasulullah SAW, 

“ Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat.” (H.R Bukhari).Tetapi, dalam perubahan kita ke arah kebaikan, masih ada manusia-manusia membenci kita dan kurang senang dengan perubahan kita. Ada mengutuk, ada yang memerli, ada yang lari dari kita. Tapi ana tidak peduli kerana ana mementingkan tuntutan kita sebagai seorang Islam.  Alhamdulillah, ana sudah sedar dan alhamdulillah kerana mempunyai keluarga, saudara-mara dan sahabat-sahabat yang banyak memberi nasihat dan membantu ana. Masih banyak ana perlu pelajari dan ana masih perlahan dalam perubahan ini. Doakan ana sentiasa ye :). Salam Ukhwah

No comments:

Post a Comment